E-bike zijn populair – ook bij het dievengilde

Fietsen is populairder dan ooit. Hierbij spelen plezier, gezondheid, milieuwinst en mobiliteit een belangrijke rol. Bovendien wordt fietsen steeds meer beschouwd als een volwaardig alternatief voor de auto en openbaar vervoer. Het succes van het fietsgebruik brengt ook een nadeel met zich mee: ze zijn betrekkelijk gemakkelijk te stelen. Vooral de e-bike is trek bij fietsendieven. Uit de cijfers van Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) blijkt in de eerste helft van 2021 een toename van 32% (9.600) ten opzichte van dezelfde periode in 2020 (7.260 aangiftes). De diefstal van niet ondersteunde fietsen neemt echter af. Het dievengilde lijkt zich te richten op e-bikes en bakfietsen ( +21% in 2021).

Neem preventieve maatregelen

Het  S.A.F.E.  pleit voor een betere preventie en registratie van de e-bikes.  ” De e-bikebezitters kunnen zelf al veel doen, door bijvoorbeeld twee sloten te gebruiken. Ook een track & trace monteren blijkt heel effectief. Van de gestolen fietsen met een dergelijk systeem wordt ca, 80 procent teruggevonden” aldus Jeroen Snijders Blok (voorzitter S.A.F.E.). De pak- en terugvindkans wordt vergroot door registratie. De ANWB en politie adviseren dan ook om foto’s te maken van fiets, framenummer, merk/model en met accessoires erop. Het vergemakkelijkt de aangifte en hiermee vergroot het de kans dat zij de fiets bij je terug kunnen bezorgen. ByAr houdt overigens een eigen register bij met eigenaren, frame- en motornummers. Elders registreren is dus niet nodig voor de byAr’s. Neem wel foto’s. Die zijn nodig als bewijsstuk voor de politie. Maar het allerleukste is natuurlijk om je nieuwe aanwinst aan familie en vrienden te laten zien.

Wat kan je zelf doen – tips

Er is geen enkel afdoende oplossing. Maar hoe meer men doet om de fiets veilig te stellen, hoe moeilijker het worden voor een dief om de fiets te stelen. Hoe maak je het een fietsendief lastiger?

  • gebruik meerdere sloten (ringslot & kettingslot)
  • zet je fiets ergens aan vast en in het zicht
  • GPS-tracker
  • goed verzekeren.

Waarom meerdere sloten?

Met 2 type sloten zorg je ervoor dat de dief sowieso langer bezig is. Bovendien vergen verschillende types een verschillende manier van forceren, waarvoor de dief veeal niet het juiste materiaal bij zich heeft.  Zelfs het sterkste slot biedt geen garantie tegen diefstal. Maar is jouw fiets net wat beter beveiligd dan de fiets naast je, dan valt de keuze eerder op die fiets. Kies daarom voor een minimaal 2 goedgekeurde sloten; een ringslot bevestigd op het frame en een kettingslot waarmee je de fiets aan iets vast kan maken. Sommige verzekeraars vereisen zelfs een tweede slot.

De Volta byAr wordt standaard geleverd met een Axa geïntegreerd kabelslot. Ons advies is om hiernaast gebruik te maken van een extra slot waarmee je je e-bike kan vast maken aan een solide object zoals stevig hekwerk, bruggetje, lantaarnpaal, boom of verankerd fietsenrek. De professionele dief rijdt tegenwoordig rond in busjes (ook overdag). Een losse fiets is zo opgepakt en in de bus gezet. Het openen van het slot is dan voor latere zorg. Zet je fiets dus vast!

Zorg dat het kettingslot niet op de grond ligt. Op stevige ondergrond kan de dief meer kracht zetten en het slot met steen of betonschaar zonder al te veel moeite forceren. Dus plaats het slot op een voor de dief onhandig plek; hoog en strak vast.

In het zicht parkeren

Zet je ebike in het zicht van voorbijgangers, waar bijvoorbeeld mensen de tijd nemen om om zich heen te kijken.  De dief kan op zo’n plek veel minder snel onopgemerkt zijn gang gaan. Op een donkere of afgelegen plek geef je de dief alle gelegenheid om in alle rust aan je fiets te prutsen.  Het allerbeste is parkeren in een beveiligde stalling; bijvoorbeeld een bemande stalling of geautomatiseerde stalling met cameratoezicht.

GPS tracker

Naast een goedgekeurd slot schrik je dieven af met GPS beveiliging. GPS (Global Positionering System) kennen we van de auto & fiets (route) navigatie. Door middel van satelieten geeft het aan waar GPS-apparaat zich bevindt in de wereld. De GPS tracker gebruikt het zelfde systeem maar heeft hiernaast ook een zender die de locatiegegevens naar je smart phone of computer stuurt. Sommige verzekeringen bieden tegenwoordig een contract inclusief track & trace systeem; dit systeem wordt door hen achteraf op het frame gemonteerd.  Nadeel is dat deze relatief makkelijk te verwijderen. De beste oplossing is een GPS tracker ingebouwd in het frame.

ByAr heeft een aantal trackers standaard ingebouwd; in de motor/frame. Kies je voor het slimme I-lockit slot heb je nog een extra tracker op je fiets. Dit slot & tracking  bedien je via de app op je smart phone. Je hebt dus voor dit slot geen sleutel meer nodig. Zelfs al bouw je 10 trackers in, het geeft geen garantie dat je gestolen ros gelokaliseerd kan worden. Het signaal gaat verloren als je fiets in een stalen container of een garage onder een gebouw staat. Of het signaal stopt als de batterij leeg is.

Maar het goede nieuws is dat 80% van de fietsen met GPS beveiliging zijn weg terug vindt naar z’n rechtmatige eigenaar (bron S.A.F.E.).

Op slot & verzekerd

Allereerst zet je fiets altijd op slot ook thuis. Voorkomen is immers beter dan genezen. In het eerste half jaar van 2021 werden bijna 1000 diefstallen gemeld uit boxen, stallingen, schuurtjes en vanaf voertuigen. Ondanks goede afsluiting van deze ruimte loont het om de fiets daar eveneens op slot te zetten, want mocht het de inbreker lukken binnen te komen, kost ieder slot hem extra tijd en moeite. De dief is er op uit om snel te werken en zal iedere vertraging vermijden. De meeste fietsverzekeraars keren niet uit in het geval dat je maar 1 sleutel kunt overleggen en (electrische) fietsen zijn vaak niet meeverzekerd met de inboedel.

Met goed verzekeren voorkom je geen diefstal maar wel een hoop rompslomp en zorgen achteraf. Er zijn veel soorten verzekeringen voor elektrische fietsen, van allrisk-dekking tot alleen diefstal-dekking. Maar voor alle verzekeringen geldt dat er een goedgekeurd slot vereist is en je bij diefstal 2 sleutels moet overleggen. Afhankelijk van het type verzekering krijg je, als je aan de voorwaarden voldoet, de dagwaarde van de fiets vergoed. Geef daarom je slotnummer en merk meteen door aan je fietsverzekeraar. Ook als je het slot vervangt of sleutel verliest. Alle verzekeraars accepteren digitale sloten met ART 2 certificering.

Toch gestolen – wat nu?

Doe aangifte bij de politie en meld je bij je verzekeraar. Als byArrijder heb je nog iets extra’s achter de hand. Wij maken de fiets onklaar op afstand zonder dat we de locatie van de fiets te kennen. De motor gaat op slot zodra men de fiets wil gebruiken. De dief komt er snel achter dat de fiets doormaken hem niet meer te gebruiken is en de fiets achterlaten. Het ontgrendelen van de motor kan alleen door ons gedaan worden. Uit ons register met frame en motor nummer weten wij precies wie de egenaar is. Op het stuur, de trappers en het zadel na zijn alle onderdelen speciaal voor byAr gemaakt. Dus problemen door een gesaboteerde motor kan een reguliere fietsenmakers niet oplossen. Dus komt men automatisch voor reparatie bij ons terecht. Vervolgens zullen wij onmiddellijk zien dat het om een gestolen byAr met geblokkeerde motor gaat en hiervan melding maken.

Meld de diefstal daarom zo snel mogelijk bij byAr en wij zorgen ervoor dat de crimineel geen profijt heeft van de diefstal van jouw fiets!